El Orfanato - Barnhemmet

Barnhemmet - en läskigt bra film.
Laura flyttar i vuxen ålder tillbaka till barnhemmet, där hon bodde som barn. Hon ville ge handikappade barn en möjlighet att bo där hon växte upp. Till en början ser det ut att gå bra för Laura och hennes familj, beståendes av sonen Simón och maken Carlos. När föräldrarna upptäcker att sonen har en låtsasvän, vänds allt upp och ner. Simón försvinner spårlöst, men Laura kan inte ge upp sökandet efter honom. 

Jämför jag denna film med de andra skräckfilmerna som finns där ute, så är denna film allt annat än komediskräckisarna, bloddränkshistorierna och de där flickan-ut-ur-tv-filmerna. Den spanske regissören Juan Antonio Bayona har skapat en film som kryper sakta in under skinnet - helt utan plötsliga händelser, specialeffekter och blodiga knivar. Det läskiga är känslan du får endast genom tanken att uppleva det som Laura och Carlos upplever - de små ljuden och det lilla barnet med tyghuvan. Vem är det? Ja, det är inget du vill möta i korridoren i alla fall.

Plötsligt försvinner Simón och förblir borta. I huset hörs underliga ljud och när du som ser filmen inser vad dessa ljud är, så kryper det i dig - det gjorde det hos mig. Känslan av att tappa bort ett barn, rädslan av att förlora ett barn och slutligen tanken kring hur misstag och obetänksamhet kan skapa situationer du inte vill uppleva - det är essensen i filmen Barnhemmet.

När verkligheten går upp, går den smärtsamma ridån ner.

Denna spanska film från 2007 är en av de bästa jag sett. Filmen har fått flera utmärkelser, bland annat för bästa scenografi, bästa nya regissör, bästa originalmanus och bästa ljud.

Tagline: "No secret stays locked away forever."
Genre: Drama, Mysterier, Thriller
Skådespelare: Belén Rueda, Fernando Cayo, Roger Príncep
Betyg: 7,5 av 10 
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Finsk. Mamma. Gift. Glad. Bokmal. Teologiekandidat. Masterstudent. Filmtokig. Konstnärlig. Allmänt tossig.

Läsa mer?

Skribenten

Skribenten
Gift. Mamma. Full med åsikter. Lagar gärna mat. Läser ofta böcker. Målar då och då. Tar foton på allt och inget. Mitt liv i ett nötskal.

Gustaf Fröding

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Det speglade härliga skatter
av skiftande ljus och färg,
det famnade alltets riken
i ramen av skog och berg.

Skogen