BJD

Esther, min första.
Zipporah, min andra.
Noomi, min tredje.
BJD eller ABJD är förkortningar för Ball Jointed Doll och Asian Ball Jointed Doll. Det står för kulledsdocka och är precis vad det låter som - en docka som har kulleder på samma ställen som vi människor har - knä, armbåge, midja med flera ställen. Dessa dockor blir mycket flexibla jämfört med vanliga Barbiedockor till exempel. Dessa leder gör att dockorna är lätta att använda till fotografering, eftersom BJD's kan stå, sitta och göra poser på ett annat sätt en stela dockor. 

Annat som gör dockorna unika är att du kan byta ögon, händer, hår och ben på dom. Du kan även sminka dom själv eller be den som gör face-ups hjälpa dig. I vissa fall kan ägaren ge dockan en historia, namnge dom, skaffa vänner - även pojk- och flickvänner. Vissa blir så fästa vid sina dockor och behandlar dom som sina egna barn.

Dockorna kommer i olika storlekar. De kan vara små, som runt 10 cm och stora, upp till 105 cm. Priserna varierar, men ligger vanligtvis runt 5000 kr. Oftast är det även ett dyrt porto som gör att priset stiger. Men den som är nybörjare kan satsa på en Blythedoll, som ett exempel. Annars finns det dockor för varje smak - vampyrer, älvor, sjöjungfrun, monster - utöver de mer vanliga dockorna. Jag har mitt favoritställe på Dollmore, där jag beställt mina tre dockor. Har mina för fotografering och samling, inget annat. Det finns även många män som har BJD's som intresse.

Dessa dockor tillverkas mest i Asien och i franskt resin. Det finns många japanska och koreanska tillverkare som skapar dessa dockor. Beställningstiden kan gå upp till 8 veckor ifall det är en speciell docka. Vissa finns bara i några exemplar. Historiskt sätt kom dessa dockor, gjorda i trä, från 1900-talets Tyskland. Troligen tog någon över idéen till Asien. 

Mitt intresse för BJD's har jag haft sedan många, många år tillbaka. Det tog mig fyra år för att hitta min första docka.

Vill du läsa mer så har jag bloggen DollsDolour där jag skriver om livet med BJD's.

My Instagram