Star Wars I - Det mörka hotet

Lille Anakin i mitten
Av någon underlig anledning så gillar jag denna rymdsaga. Men till en början var jag lite förvirrad av ordningen. Men det gick att ordna genom att se filmerna i ordning, ett par gånger. 

"Det mörka hotet" är från 1999, den fjärde filmen i Star Wars-sagan, men den första filmen i sagan i kronologisk ordning. Det var stor förväntan när filmen hade premiär på bio och recensionerna var blandade. Actionsekvenserna och det visuella fick bra kritik men manus, karaktärer och skådespel fick svidande kritik. Det finns röster som ansåg att denna film hamnat på en barnslig nivå och att Jar Jar Binks förstör allt med sin extrema dumhet.

Det är väl barnet i mig som gör att jag njuter av Jar Jar Binks och hans fånigheter. Med ett leende på läpparna följer jag figuren i alla de tokigheter han får för sig. Av någon anledning stökar han till allt, men ändå lyckas han med att vara till hjälp. Och Watto, denna underliga flygande skurk i blått, piffar upp det hela. Må så vara att vissa tycker att Star Wars bygger på en enkel saga - det goda mot det onda, rymdimperiet mot rebellerna och att dessa konflikter inte ska vispas om i med andra sidokonflikter. 

Mest svidande kritik får lilla Anakin och hans mamma. Själv tycker jag att pojken gör bra ifrån sig. Då man vet vart allt barkar, så kan man se det redan i förtid i hans tankar och reaktioner. Men både i filmen och utanför är det en del politik som pågår. I filmen är det tydligt hur imperiet kommer till genom en total maktdemonstration av den onda sidan. En enda person drar i alla trådar och det så kallade intetsägande handelskonflikten sätter den bollen i rullning.

Det görs allt för att hitta en lösning på handelstvisten samtidigt som Jedimästarna Qui-Gon Jinn och hans lärling Obi-Wan Kenobi ska skydda drottning Amidala. Under resans gång till planeten Naboo möter de Anakin Skywalker, som får chansen att bli tränad från livet som slav till en Jedi. Det är podracing, attacker och tvivel kring Anakins förmåga att vara den utvalde som ska skapa balans i Kraften.

Tagline: "Every generation has a legend. Every journey has a first step. Every saga has a beginning."
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-Fi
Skådespelare: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Jake Lloyd
Betyg: 6,5 av 10

Kommentarer

Populära inlägg