The Conjuring

Lorraine Warren, spelad av Vera Farmiga, tittar i speldosan
där Rory syns. Kan hon se något annat?
Det är någon gång i början av 1970-talet och paret Warren ökar på sin samling från livets spökliga tillfällen. Ed och Lorraine Warren är exorcister - eller med finare ord, så är de en demonologist och ett medium. Allt från läskiga dockor, speldosor, krukor och andra saker finns samlade i ett rum, bakom låst dörr. Ingen får gå in där utan att Ed har sagt att det är okej.

Samtidigt någonstans på Rhode Island köper Roger, Carolyn Perron och deras fem ljuvliga barn ett gammalt lantligt hus och renoverar upp det till en ny dröm. Frid och fröjd? Nej, inte så länge.

Det börjar ske underliga saker, som om en låda av ondska öppnats och den väller över hela familjen. Mamman och en av döttrarna upplever hemska saker, som ingen annan ser, känner eller märker av. Så egentligen är det inte ett dugg konstigt om resten av familjen funderar ifall alla skruvar sitter som de ska.

Allt börjar med att familjens hund inte vill kliva innanför tröskeln och att mamman i familjen får oförklarliga blåmärken på kroppen. Dörrar gnisslar, öppnas, stängs. Varje natt stannar klockorna vid 03:07 och en av döttrarna hittar en vän vid namn Rory, som ingen annan ser utom hon i spegeln till en speldosa. Sakta kryper demonerna in och tar över familjen.

Att filmen bygger på verkliga händelser (sägs det) gör den inte mindre läskig. Kanske är det till och med det som gör den läskig - oavsett sant eller ej. Ed Warren gick bort 2006 men Lorraine, som är nu 87 år, var konsult då denna film gjordes och säger att flera av händelserna skedde i verkligheten. Lite som The Warren Files.

En skräckfilm är en skräckfilm, men tanken på att där ute kan finnas läskigheter som familjen Perron upplevde - det skrämmer mer än filmen.

Tagline: "Wanna play with her?"
Genre: Skräck, Baserat på sanna händelser, Paranormal
Skådespelare: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ron Livingston
Betyg: 7,5 av 10 
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Finsk. Mamma. Gift. Glad. Bokmal. Teologiekandidat. Masterstudent. Filmtokig. Konstnärlig. Allmänt tossig.

Läsa mer?

Skribenten

Skribenten
Gift. Mamma. Full med åsikter. Lagar gärna mat. Läser ofta böcker. Målar då och då. Tar foton på allt och inget. Mitt liv i ett nötskal.

Gustaf Fröding

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Det speglade härliga skatter
av skiftande ljus och färg,
det famnade alltets riken
i ramen av skog och berg.

Skogen