Finlands självständighetsdag

Hyvää Itsenäisyyspäivää, som vi säger på finska.
Idag är det Finlands självständighetsdag. Med två enkla ljus firas detta. Har varit på större firande med Svenska kyrkan, för några år sedan då det firades med pompa och ståt. Det var 90-årsjubileum. Det var mässa, konsert och kaffebjudning efteråt. Allt på finska. Idag blir det lite lugnare firande. I tanken. 

Denna dag firas till ett minne av frigörelsen från Ryssland 1917. Finland var även en del av Sverige fram till 1809 och i Finland är svenska ett av landets två nationella språk. Denna dag uppmärksammas gärna i de större finsktalande grupperna, som under under 16-1700-talen flyttat till Värmlands finnbygder och under 1960-1970-talen till Mellansveriges verkstadsindustrier. 

Denna dag är också Nikolausdagen, dagen som ansågs förutsäga vädret för resten av månaden. Så skulle det stämma blir resten av månaden här hos oss rätt solig och med runt -1 grader. Nikolausdagen har även rötter till den katolska tiden och S:t Nikolaus, ett katolskt helgon. Denne är även upprinnelsen till den svenska jultomten och liknande gåvogivare i juletid.

Kommentarer

Populära inlägg