Carrie

Det finns ingen hjälp att få från ovan
Jag gillar skräckfilmer och "Carrie" är en sådan klassiker, även om den kan ses som en tonårsfilm. När versionen av boken från 1974 kom ut som film för första gången 1976, visste jag inte så mycket om filmen. Var inte så gammal. Men när väl åttiotalet tog sin start, så var jag där och såg den på TV. 

Många skulle tycka att denna film är läskig, men i grund och botten är den inte det när det kommer till att skrämma dig i soffan, så att du gömmer dig bakom kudden. Det som är mer skrämmande i filmen är hur tonåringar kan som grupp bli starka genom en enda ledare, som inte har några gränser och hur snett det kan gå när dessa gränser skrids över för mycket och för långt. Då finns ingen hjälp att få och den som blir mobbad kan antingen tyna bort eller få extrem styrka för att hugga tillbaka.

I detta fall använde Carrie White all den styrka hon hade och skapade totalt kaos och total förstörelse.  Självklart kan en undra ifall hon gick för långt för att straffa sina mobbare och även undra vad en själv hade gjort i detta fall. När ilskan tar över, går förståndet ur. I slutet av filmen lyser det lite hopp om ånger och förståelse för att all magi, kraft och lust för att ge igen kanske inte är det bästa.

Carrie White spelas av Sissy Spacek i versionen från 1976 och i versionen från 2013 är det Chloë Grace Moretz. Hon var även med i filmen "Texas Killing Fields". Båda gör sin roll som den mobbade Carrie väldigt bra, men tycker att i versionen som jag såg igår är det faktiskt mamman, Margaret White, som spelas av Julianne Moore som stack ut. Hon var verkligen den djupt kristna mamman, som levde i synd och hade ångest över allt som idag kan ses som naturligt. Att bli kvinna, att gå på bal, att dansa och att ha känslor.

Filmen "Carrie" är något som passar in nu som då. Det handlar om mobbning, relationen mellan en mor och en dotter, hur det är att vara tonåring med alla kraven på sig och viljan att vara som andra. 

Men samtidigt kan en undra varför det finns så många versioner av just "Carrie"...

Tagline: "Know her name. Fear her power."
Genre: Drama, Skräck
Skådespelare: Chloë Grace Moretz, Julianne Moore, Gabriella Wilde
Betyg: 5,9 av 10

Kommentarer

Populära inlägg