孔夫子, Kon-fu-tze

Skogsväg i Jakobstorp. Vackert för mig.
Men kanske inte för någon annan.
Samtal och förståelse över att vi kan se olika på saker och ting. Det är inte alltid lätt. Det behövs inte mer än två personer i ett möte för att det ska uppstå meningsskiljaktigheter. 

I Qufu i staten Lu år 551 f.Kr föddes en pojke som sedan blev en kinesisk filosof. Han fick ett mycket stort inflytande i Kina, men det visste han troligen ingenting om då han började föra vidare viktiga tankar och samtal. Konfucius, Mäster Kong som han kallades, kom troligen från en adlig familj men trots det så växte han upp under fattiga förhållanden. Han tyckte att det var viktigt med kunskap och var hängiven sina studier från tidig tonår. Med kunskapen han fick längs med vägen blev han en vis man och fick många lärljungar som ville höra hans visdomsord och ta tills sig hans råd. De dagar man inte lärde sig något ansåg han som förspilld tid. Lärljungarna samlade sin mästares tankar om samhället, politiken och hur människor i allmänhet bör förhålla sig till varandra. Ledare gentemot folket, du och jag gentemot varandra och alla andra omkring oss. Under titeln Lunyu, Samtalen, 論語 finns dessa tankar samlade.

Kanske kan det vara något för dagens politiker att läsa och lära sig av. Med tanke på hur dagens politiska arena ser ut, milt sagt en stor röra, så skulle det vara bra med lite visdomsord. Det verkar vara lättare att vända ryggen till och inte ens försöka komma fram till något som kan skapa en balans i politiken. Mina tankar går till en sketch med Monty Python, där de står redo vid startgroparna för att springa och när skottet går så springer alla hur som helst, vart som helst - det är nog en bra beskrivning på dagens politiska situation. Det är ingen vacker syn.

Men kanske för någon annan är det det. Med hjälp av den kris som pågår, så rider vissa på de höga vågorna för att nå sina mål. Inte alls vackert att på detta sätt utnyttja andra människors tragiska öde. Media eldar på och det finns inget som visar på annat än att de som rider på vågorna fångar poäng efter poäng.

Utan att de övriga förstår varför.

Kommentarer

Populära inlägg