Yoga

Arla basunerar ut - testa yoga
Den senaste tiden har det i mitt flöde på Facebook blossat upp en del diskussioner om yoga och hinduismen. Det är inte bara det som pågår i Askersunds kommun, utan även vad som står på förpackningarna från Arla.

Det är en hård diskussion där den förste som skrivit inläggen eldar på de som kommenterat. Har sedan många år lärt mig en viktig sak. Skriv aldrig när du är arg och sedan skicka in det i något forum. Det är en sak att skriva av sig sin ilska, redigera och sedan skriva något mer nyanserat. Ett hetsigt inlägg om hur man ska bojkotta vissa firmor bara för att det på en sida av produktens förpackningar står lite lätt om yoga och sedan ta det enorma steget till att anse att Arla, i detta fall, vill omvända hela svenska folket till ockulta hinduer. Det anser jag är ett väldigt långt steg att ta. En sak är att bojkotta Arla för att deras bönder sliter hårt och inte får lön för mödan, men att reagera så starkt på något, i detta fall en fjäder som växer till en kalkon, är en annan sak.

Yoga är ett grundläggande begrepp i indisk filosofi, psykologi och religion. I äldre indisk tradition stod beteckningen yoga för olika fysiska och kontemplativa tekniker. Yoga har utvecklats genom flera hundra år till det det är idag, men i grund och botten har det alltid handlat om ett system av övningar för andning och kropp. Indisk filosofi kom till Europa på 1800-talet, men yogan kom inte förrän på 1890-talet. Idag är yoga en metod för fysisk träning. 

Protesterar mest för att denna diskussion har blivit det vanliga ”vi och dom”-pratet. I detta fall är dom, hinduer, yoga, religionen hinduism, något som vi verkligen inte ska utsätta oss själva för eller våra barn. De kan bli påverkade. Men självklart går det bra ifall Arla skulle ta upp en sida på mjölkpaketet för den kristna tron och dess praktisering. För yoga, enligt skribenten på Facebook, är inte något som bygger på bibeln eller kristen tro, utan hinduisk tro. Skribenten vill även upplysa de som gör yoga, att de har en rättighet att veta vad de håller på med.

Då är min fråga: Vad håller de på med?

Mitt svar på min egen fråga, skulle vara att de individer som utövar yoga, satsar på sin kropp och sitt inre, speciellt andningen. De gör dessa rörelser för att få en smidigare kropp och bli lugnare i sinnet. En del av de som utövar yoga är säkerligen hinduer, men inte alla, speciellt inte i västvärlden där yoga har blivit mer av en träningsform. Och jag tror inte heller att de som testar yoga, ändrar sin religion. 

Så före du som läser Arlas informativa förpackningar, betackar dig för hinduism och kallar allt för hyckleri, så ska du kanske se det för vad det är. Information om yoga och inte ett sätt att omvända dig till en ny tro.

Shiva
Och det är viktigt att göra en skillnad på religion och filosofi, hinduism och buddhism, att utöva yoga för att rensa kroppen och att utöva yoga för att nå en religiös nivå. Yoga är en filosofi. Oavsett vem du är, kan du utöva yoga för att rensa bort stressen, lära dig andas och få en smidigare kropp. Även specialister i religionshistoria betonar att det är omöjligt att ge en konkret definition på just begreppet yoga. Och så har det varit sedan starten, då det sågs som en ”förening” och ”koncentration”. Det finns yoga som är för medicinska mål, för andning, för balans, för träning, för meditation…

Den som drar ett likhetstecken mellan religion, hinduism och yoga, gör det för enkelt för sig. Tror att det även i detta fall handlar om rädsla och okunskap. Man ser endast det som kan påverka någon negativt och då kommer ”vi och dom”-debatten lätt igång. De som vill sammanfoga yoga och religion och därmed även övernaturliga upplevelser, baserar ofta sina åsikter på sådant som tydligt hördes på slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet. Paralleller dras till Shiva, en av hinduismens mest betydelsefulla gudar och Ormen, det destruktiva. Shiva har även andra egenskaper, som sällan tas upp, nämligen en renande styrka och en grundläggande godhet. Vissa drar även paralleller mellan yoga och mentala sjukdomar. 

Är yoga verkligen något onyttigt som påverkar dig negativt och gör att det blir konsekvenser av fel sort? Jag tror inte det.

Kommentarer

Populära inlägg