Näthat

På nätet kan du vara vem du vill. Du kan låtsas vara en tonåring, fast du är äldre. Du kan låtsas vara någon annan och skapa strul. Med internet smög sig näthatet in i vardagsrummet. I skydd bakom skärmen kan du skriva vad du vill, när du vill och till vem du vill.

Men allt du gör lämnar spår. Inte bara hos de du hatar på nätet, utan även dina spår finns kvar. 

Med ordet näthat menar man hot och trakasserier på nätet. Det kan vara kränkande eller hatiska kommentarer och åsikter till eller om någon. Det är helt enkelt ett samlingsbegrepp på olika typer av brott, som oftast sker via sociala medier. Vissa fall kan hamna under brottsbalken som förtal och förolämpning. Men i vissa fall går yttrandefriheten före och allt utreds inte.

I början av november kom SVT ut med att Sanna Nielsen blir årets julvärd. På sin sida på Facebook lade hon ut en bild på sig själv, i en mysig och fluffig tröja och hon hade rött läppstift. Det dröjde inte länge förrän hela tantkåren gick till attack. Bland kommentarerna finns många äldre kvinnor, som anser sig veta vad som är och inte är rätt att ha på sig. Det är som om en börjar och resten följer efter och har samma åsikter. Att det på så vis skulle vara helt okej att vara nedvärderande. Men det är det inte.

I mitten av november vill en mamma ha råd från andra inför hennes julhandling på Ullared. De svar hon fick, kunde göra vem som helst mörkrädd. Hon anklagades för att vara dålig som mamma och att ta med sig sitt barn på 3 månader kunde jämföras med att köra utan bilbälte. Hon fick inga tips på skötselrum, vad som kan tänkas behövas ifall hon behöver amma eller liknande.

Att kränka någon på detta vis är inte rätt. Det kan inte jämföras med ett litet skämt eller konstruktiv kritik. Vi som vuxna ska vara ett föredöme för alla barn och ungdomar. Det vi gör och säger, gör de. På så vis kommer vi nog aldrig att bli av med denna hårda ton på nätet. 

I skrivande stund är det senaste en video på en politiker som kallar en annan, kvinnlig, politiker för hora. Han lägger även till svordomar och alla omkring honom skrattar. Det är ingen som säger ifrån och det är ingen som stoppar personerna från att lägga ut filmsnutten.

Det är sorgligt att människor kan sjunka så här lågt och trycka ner varandra. Även om andra ber dig att inte bry dig om kommentarerna som sårar dig, så är det svårt. Inte ens tanken att den som kränker skulle vara svagare och rädd, hjälper.

Kommentarer

Populära inlägg