Kallare värld

Kall som snö
Värmen i vardagsrummet omger dig medan du tittar på nyheterna. Kanske sitter du där med din kaffekopp, en kaka och fötterna på bordet. Du lyfter blicken ibland och lyssnar förstrött på det som sägs. Det var någonting om en båt med flyktingar, en kidnappning på västkusten, 1000 och en nyhet om president Trumps bravader, nått om terror och så vädret. Jaså, regn, snö och blask igen - kan det inte bli vår, tänker du medan sista skvätten kaffe sköljer ner den där kakan. Livet vore så mycket skönare om solen sken i morgon när du ska iväg på dina ärenden.

Innan du drar dig mot sängen till, så kollar du det senaste på alla sociala medier. God kväll säger Facebook och du skrollar. Det är några gulliga djurvideos, någon har bakat en sats med bullar och bröd, en besökt sin läkare, lustigkurren har delat en rolig video och någon har unnat sig något fint. Du gillar, du kanske kommenterar och slutligen skriver du någon rad på ditt flöde.

Livet är skönt bakom skärmen, det kan jag inte säga emot. Det är lugnt och tyst. Du tar emot det du vill och i den dos du orkar. I morgon är en ny dag och då kommer de mer händelser som du bearbetar och kanske försvinner den information du tog emot idag i samma takt som nytt kommer in. 

Kanske jublar du „Äntligen“ när president Trump skriver under beslut efter beslut. Skönt med en handlingskraftig typ, som verkligen förstår det här med gränser, invandring och hur man ska skydda sitt eget. 

Och det är helt OK att tänka så. Det är en fri värld, än så länge. Du kan röra dig där du vill, resa utomlands och du behöver inte oroa dig för att bomber faller, någon i din familj blir skjuten eller drunknar då hen försöker fly. 

Så skönt livet är.

Men för den som ser parallellerna, likheterna och det historiska, som gärna upprepar sig, är allt det som sker just nu i världen allt annat än skönt. Oron bubblar i själen och man hoppas bara att man har fel. 

Verkligen hoppas. Annars har vi en kallare värld än nu att vänta.

Kommentarer

Populära inlägg