Star Wars III - Mörkrets hämnd


Den unge Anakin Skywalker slits mellan de stridande parterna, mellan ljus och mörker, mellan det goda och det onda. Förförd och lockad av löften om makt svär han den mörka sidan trohet och lojalitet. Han blir Darth Vader. Sithlorderna sätter sedan sin hämnd i verket genom att utrota samtliga Jediriddare. Endast Yoda och Obi-Wan överlever den våldsamma attacken och måste ensamma finna och förgöra Sitherna, en jakt som leder till att Anakin och Obi-Wan möts i en kamp som kommer att avgöra framtiden för hela galaxen. 

Lite kuriosa om denna film:

- Den första inspelningen, originalet, var på nästan 4 timmar.
- Skådespelarna Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) och Hayden Christensen (Anakin Skywalker) tränade i två månader inför deras kamp. De tränande fäktning och fitness. 
- Vulkanutbrottet var på riktigt, nämligen Mt. Edna i Italien.
- Några år efter filmens premiär, diagnostiserade en psykiatriker i Toulouse, Frankrike, Anakin Skywalker med borderline. Dr Eric Bui ansåg att symptomen stämde in på Anakin.
- Wookiee-kostymerna hade ett nytt system som kylde ner skådespelaren. Det pumpades in iskallt vatten.
- Filmens färger är inspirerade av konstnären Mark Rothkos (1903-1970) målningar. Han räknas som en ledande gestalt inom den abstrakta expressionismen.

Tagline: „The saga is complete.“
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-Fi
Skådespelare: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor
Betyg:  7,6 av 10

Kommentarer

Populära inlägg