Kanelbullar

Dottern fick en uppgift från skolan, att laga mat från en uppgift hon gjort tidigare och även baka något med jäst. Hon fixade köttfärssås och en vegetarisk rätt med kikärtor (du ersätter köttfärsen med kikärtor och gör en pastasås på det). Sedan bakade hon en liten sats med kanelbullar. Det är bra att kunna snabbt fixa en liten sats bullar på kort tid, ifall någon kommer på besök. Receptet ger 20 st bullar.

Dotterns bullar

Du behöver:

Degen:
1/2 påse jäst (torr, för söta degar)
ca 8 dl vetemjöl
en nypa salt
en nypa kardemumma
75 gram smör
75 gram kesella
2,5 dl mjölk
Fyllning:
50 gram rumsvarmt smör
0,5 dl socker
1,5 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
Pensling:
Ägg
Florsocker alt pärlsocker 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna - mjöl, jäst, salt, socker och kardemumma - i en degbunke.

Smält smöret i en kastrull. Blanda ihop smör, kesella och mjölk. Häll ner det i mjölblandningen och arbeta ihop en smidig deg.

Låt jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen och knåda den på ett mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangulär platta och bred på fyllningen på den. Vik degen dubbel längs med. Kavla lite. Skär remsor och snurra dessa till knyten.

Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt de jäsa i 15 minuter.

Vispa ett ägg och pensla bullarna. Använder du strösocker, strö över det nu. Annars strör du över florsocker innan servering.

Grädda bullarna i 8-10 minuter, mitt i ugnen. Låt svalna på ett galler och servera till kaffe, te, varm mjölk....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

My Instagram