Star Wars - Ett nytt hopp


Från början hette denna film Stjärnornas krig, men blev senare omdöpt till Star Wars: Episod IV - Nytt hopp. Den hade biopremiär i USA i maj 1977 och är den första filmen i Star Wars-sagan, men den fjärde i seriens interna kronologi. Filmen bröt ny mark med specialeffekter, klippning och inom science fiction. Filmen blev framgångsrik och inflytelserik.

För länge sedan, i en galax långt härifrån fanns frihetskämpar som kallade sig för Rebellalliansen. De hade planer att förstöra den kraftfulla rymdstationen Dödsstjärnan, ett vapen som skapats av det onda Rymdimperiet. Mitt i denna konflikt finns Luke Skywalker och hans två droider, R2-D2 och C-3PO. Droiderna jagas för de har de stulna planerna över Dödsstjärnan och tillsammans med jediriddaren Obi-Wan „Ben“ Kenobi och rebelledaren Prinsessan Leia ska han, Luke, rädda galaxen. Längs vägen möter han Chewbacca och Han Solo. De hamnar mitt i skottlossningen och behöver snabbt gå från plan A till plan B. 

Till en början var dessa tre äldre filmer tänkta som en långfilm, men den delades upp i tre avsnitt. Chewbacca kom till efter att George Lucas, regissören, hittat inspiration i sin hund av rasen Alaskan Malamute. Hundens namn, Indiana, blev sedan inspiration för filmerna kring Indiana Jones.

Det här är en klassisk film och du känner skillnaden när du ser filmerna i följd som vi gjorde. På så vis kan jag förstå kritiken på de tre mer nyare filmerna. „Ett nytt hopp“ hade allt som filmvärlden inte hade sett då det kom till specialeffekter och på så vis är ribban extra hög, då det ska göras nya i samma nivå, i dagens samhälle då möjligheterna är större än de var då, för att skapa mästerverk.

Denna film har fått lika många lovord, som den första filmen i den nya trilogin har fått dålig kritik. Många anser att detta är en film som du bör ha på din bucketlist för filmer. 

Tagline: „Somewhere, in space, this could all be happening right now.“
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Sci-Fi
Skådespelare: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness
Betyg: 8,7 av 10
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Finsk. Mamma. Gift. Glad. Bokmal. Teologiekandidat. Masterstudent. Filmtokig. Konstnärlig. Allmänt tossig.

Läsa mer?

Skribenten

Skribenten
Gift. Mamma. Full med åsikter. Lagar gärna mat. Läser ofta böcker. Målar då och då. Tar foton på allt och inget. Mitt liv i ett nötskal.

Gustaf Fröding

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Det speglade härliga skatter
av skiftande ljus och färg,
det famnade alltets riken
i ramen av skog och berg.

Skogen