Bio: Dunkirk
Ovan: Bilder från bion och på biljetten
"Harry Styles can act, people!" var en av de första reaktionerna ute i twitter-världen när Christopher Nolans senaste mästerverk och första krigsfilm "Dunkirk" hade premiär. Äldsta dottern drog med sig hela familjen till den mysiga och lilla biografen inne i Karlskrona för att se denna krigsfilm. Hon är väldigt intresserad av andra världskriget, men även i Harry Styles. Han hade en av rollerna, som Alex och kunde leverera. Han visade den aggressiva sidan och hade även några komiska repliker, men med en syrlig underton.

Filmen, kort och koncist, handlar om evakueringen av soldater från Dunkerque, en kuststad i Frankrike. Dessa soldater var omringade och attackerade av tyskar. Filmen vinklas från tre olika håll - luften, vattnet och landet. Churchill hoppades på att få hem 30 000 mannar och projektet ansågs som något totalt omöjligt. Händelsen skrevs in i världshistorien. Filmen rivstartar och tempot hänger med hela vägen tills eftertexterna kommer. Vi får följ stridspiloten Farrier, soldaterna Gibson, Tommy och Alex (Harry Styles) som kämpar för att komma hem till sina familjer. Med i smeten finns lokalinvånarna Dawsons och en traumatiserad soldat och deras öden. Kenneth Branagh gjorde bra ifrån sig som överbefälhavare Bolton.

Det finns inga kärleksrelationer, utan det som återges är den enskilde soldatens rena helvete - men utan söndriga lemmar och blod. Paniken, ångesten och oron tar över på olika sätt - allt från att individen blir aggressiv, inåtvänd, paralyserad, men även fokuserad och med hjärtat på rätt plats. Filmen visar den kalla verkligheten ett krig kan vara. 

Tagline: "When 400,000 men couldn't get home, home came for them."
Genre:  Action, Drama, Historia
Skådespelare: Fionn Whitehead, Damien Bonnard, Aneurin Barnard
Betyg: 9,0 av 10
Trivia: Christopher Nolans förste kusin Miranda Nolan spelade en av sjuksköterskorna i filmen.
Filmens titel är delad i tre färger - ljus blå, mörk blå och orange för att representera luft, vatten och land.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

My Instagram