Boktips: Hearts in Atlantis


Stephen King, som författare, tar tankarna direkt till läskigheter som ”Det” och ”Jyrtjyrkogården”. Den sistnämnda har jag sett på bio och minns väl hur jag hoppade till och även skrek rätt ut när den väl lappade katten plötsligt kom fram. Jag har inget emot skräckfilmer och thrillers med en underliggande kall kår, men ibland kan det bli lite väl mycket! Och på stor skärm med.

Lugnare är det med boken ”Hearts in Atlantis”, på svenska ”Hjärtan i Atlantis”. Boken kan ses som en deckare och den gavs ut första gången 1999, i Sverige 2001. Det finns även en version från 2003. Nu är det ett tag sedan jag läste boken, men det finns böcker och så finns det BÖCKER. Denna hamnar i den sistnämnda kategorin, alltså en bok som berör. 

Detta är en roman, med fem olika berättelser med rötter i 60-talet och hur livet präglades av Vietnam-kriget, de trauman som gav problem och hur fruktan kunde lätt ta över verkligheten för de unga som väntade på sina inkallelseorder. Berättelsen fortsätter även efter kriget, hur de kommer hem och lider av mardrömmar från tiden i kriget. 

Stephen King är själv ett barn av 60-talet och har sett det som Vietnamkriget skapade. Med boken ville han dela med sig av det som skedde då och vad som kunde hända. Livsöden helt enkelt, en blandning av svek, hemligheter, övernaturliga och den spännings som så gärna vill krypa in under skinnet. King vill gärna visa hur vissa händelser i barndomen kan påverka en hela vägen genom vuxenlivet och till den dag man lämnar. Människor som aldrig setts har plötsligt något gemensamt och de knyts samman för en lång tid.

I ”Hjärtan i Atlantis” får vi följa Bobby, John-Sully, och Carol då de drömmer om frihet. Ted Brautigan och hans främlingar - låga män i gula rockar - som han spanar efter, finns som en läskig tråd genom berättelserna. 

År 2001 gjordes en film med boken som underlag.

Kommentarer

Populära inlägg