Konst: Utställning Kalmar slottInnan sommarlovet tog slut och det var dags att fara hemåt till verkligheten, tog hela familjen en tur till Kalmar och slottet. Kalmar slott har ofta många fina utställningar, anpassade till alla. I år fanns det en för barn, ”Maja med vänner” och så fanns det ”Medicis mode - en världsutställning i papper”. Den ville jag se.

Denna utställning med alla dessa vackra kläder är skapad av den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave och hon har haft Medicifamiljens renässansdräkter som utgångspunkt. Och allt är i papper! Varje detalj - volanger, pärlor, spetsar - är otroligt vackra. Det är ett överdåd av former, färger, håruppsättningar och du som besökare får en inblick i hur det kunde se ut på den tiden. Allt är i naturlig storlek, barn som vuxna och en häst.Konstnären är född i Bryssel 1946 och är mest känd för sina verk i papper. Hon är utbildad i Bryssel, vid Kungliga Konstakademien och hon har gjort fyra stora kollektioner på historiska epoker, just med papperskläder. Den första ”Papiers á la mode” skildrar modets historia under 300 år, från Elizabeth I till Coco Chanel. Den jag var på heter I Medici, som skildrar just renässansens Florens. De två andra - ”Mariano Fortuny” inspirerades av 1800-talets Venedig och ”Ballets Russes” är en hyllning till flera olika konstnärer och återskapar danskostymer från tidiga 1900-talet. 


Familjen Medici i Florens styrde under flera århundraden. Till en början levde de på den toskanska landsbygden, men blev från 1200-talet en stark och välbärgad borgarsläkt. Handel och bankaffärer gjorde familjen den rikaste i Europa. Cosimo den äldre höll hårt i makten i Florens och hans ättlingar styrde Toscana till 1737. Rikedomarna från denna familj gjorde att de blev Europas främsta renässansmecenater under 1400- och 1500-talet. Fyra påvar tillhörde Medici - Leo X, Clemens VII, Pius IV och Leo XI. Även två franska drottningar tillhörde släktet - Katarina av Medici och Maria av Medici. 

Under årskiftet 2016-2017 fanns utställningen på Livrustkammaren i Stockholm. Utställningen i Kalmar finns kvar till den 11 september. Sedan åker den vidare till USA, enligt en guide på slottet.

Kommentarer

Populära inlägg