Boktips: Blomblad för vinden

Skuggor i skogen, Vindsträdgården, Blomblad för vinden, Törnbädden och Lustgården. Fem böcker skrivna av Virginia Andrews. Jag har läst en av dom, för länge sedan. Väldigt länge sedan. 

I samma veva som boken utgavs i Sverige, köpte jag mig ett exemplar av ”Blomblad för vinden”, tonåring och bokslukare som jag var. Sedan finns det böcker, även om jag läst dom för länge sedan, som sätter sina spår i själen. Detta är en sådan bok. För några år sedan kom boken som talbok och hela serien har även kommit ut som film och TV-film.

Serien handlar om ett tragiskt öde i familjen Dollanganger, speciellt syskonen Chris, Cory, Cathy och Carrie. I Vindsträdgården får vi ta del av syskonens idylliska barndom. Allt är harmoniskt, tills pappan i familjen dör i en bilolycka. Familjens ekonomiska läge blir tufft, mamman i familjen berättar för barnen att de kan flytta hem till hennes föräldrar. Barnen har aldrig träffat sina morföräldrar och väl framme, så säger mamman att morfar får inte veta att de finns och låser in barnen på vinden. Det handlar om endast några dagar, högst en vecka säger mamman som inte vill förlora sitt arv. Barnen blir inlåsta på vinden i många år. Mamman besöker barnen på vinden mer och mer sällan.

I andra boken, Blomblad för vinden, lyckas barnen fly från sitt fängelse på vinden. Tyvärr har de inte med sig Cory, eftersom han dött, förgiftad av sin egen mamma med arsenik. De möter på en läkare, Paul, som adopterar alla tre kvarvarande syskon. Han tror på deras skrämmande berättelse och ger syskonen en ny chans i livet. Cathy kan tyvärr inte glömma vad deras mamma har gjort och börjar planera en hämnd. Hon dansar balett och kärleken spirar omkring henne, men inne i henne bubblar något illavarslande. Även om Cathy vill ge sitt nya liv en chans, så slits hon mellan hämnden och viljan att se upp till sin mamma. 

Till slut så anklagade Cathy allt på sin mamma, även om allt i hennes liv inte kan belastas på mamman. De händelser som påverkat syskonen under livets gång, gör att Carrie tar livet av sig. Cathy lyckas att hämnas på sin mamma, som i resten av sitt liv får spela ”dåre”, för att inte åtalas för mord på Cory. Mamman ärver pengar, som hon så girigt ville ha från sin pappa och gömde barnen för. Tyvärr så kan hon inte använda ett öre av dessa pengar. 

Och hur fortsättningen är kan man bara ana. Cathy och Chris, syskonen, lever tillsammans som hustru och man. Och en underlig äldre dam flyttar in som granne och snokar runt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar