Sluta med socker?


Har precis läst en artikel, som jag en gång i tiden sparat för framtida bruk. Ser ut som om det var idag som var just den framtida dagen. Det är en finsk artikel om socker, som publicerades i september 2017 på Yle Uutiset hemsida.  Artikeln pekar tydligt på att de myter som finns kring sockret, fälls av många forskningar. 

Det nämns att stora delar av internet har information om sockrets fördelar och nackdelar. Enligt Business Insider, så bör man vara vaksam när det kommer till de myter som finns om sockret.

Det som är bevisat, faktamässigt, är att socker kan ge övervikt, hjärtproblem och leverproblem. Och detta speciellt då man överdoserar under en längre tid. Kall fakta är att vi behöver socker, var och en av oss. Det är energikällan - bränslet - i kroppen och vi behöver det för att vi ska fungera. 

I artikeln tas 8 punkts upp. Den första är att vissa sockerarter är bättre än andra, men det är inte sant. Alla sorter av socker har samma effekt. Det är inte bättre med honung, vitt socker eller brunt socker. Alla sockerarter bryts ner i kroppen till samma ämne, nämligen glukos. Alla olika former av socker är kolhydrater och kroppen bryter ner dessa till glukos.

Myt nummer två är att socker skulle göra barn vilda och extremt energiska. Kardiologen Jennifer Haythe på Columbia Presbyterian Hospital anser att detta är det mest roande myten av alla. Det finns inget som kan liknas med ”sockerfylla”. Det finns flera forskningsunderlag (ett exempel är publikationen av Mark Wolraich, ”Developmental and Behavioral Pediatrics at Oklahoma University Health Sciences Center) som visar att det finns inget samband mellan socker och barnens energiska beteende.

Tredje myten är att du kan bli beroende av socker, på samma sätt som av droger. Bevis för detta finns inte. Det finns en fransk undersökning, som visade på att socker kan ge liknande symptom som vid kokainberoende. Men denna undersökning ifrågasätts eftersom testdjuren fick socker vid vissa tidpunkts om dagen, och inte som vi människor är vana vid - när som helst. Då får man inget beroende.

Socker ger dig diabetes. Det är en klassisk myt, som även jag som diabetiker fått höra ett flertal gånger. Men i detta fall så är sötningsmedel värre än vanligt socker. Här finns bra underlag från studier, att sötningsmedel ger större risker i att utveckla fetma jämfört med de som dricker vanliga läskedrycker. National Library on Medicine har visat att sackaros är beroendeframkallande. Amerikanska diabetesförbundet, American Diabetes Association, har upptäckt att sockerfria drycker ger större risk att utveckla diabetes än vanliga drycker.

Sjätte myten är att socker ger hål i tänderna. Fakta är det är drycker och syraangrepp, tanderosion, som ger hål i tänderna. Så se upp med den där morgonjuicen, speciellt om du dricker av den i mängder och inte låter tänderna bygga upp skyddet igen.

Sjunde myten anser att all förbrukning av socker bör sluta. Fakta är att varje människa behöver glukos. Vi kan inte fungera utan socker, men självklart är det som med allt annat i överdos - det ger problem. Åttonde myten hänger lite ihop med detta - socker får skulden för alla hälsoproblem, men det är inte sant. Socker kan bidraga till övervikt, men det är fler faktorer än så som påverkar. Äter du många kalorier, så går du upp i vikt och din hälsa blir sämre - som ett exempel. Sen finns det socker i allt, vilket gör det svårt att undvika. Även frukt och potatis innehåller socker.

Så överdriv inte, åt nått håll. 
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Finsk. Mamma. Gift. Glad. Bokmal. Teologiekandidat. Masterstudent. Filmtokig. Konstnärlig. Allmänt tossig.

Läsa mer?

Skribenten

Skribenten
Gift. Mamma. Full med åsikter. Lagar gärna mat. Läser ofta böcker. Målar då och då. Tar foton på allt och inget. Mitt liv i ett nötskal.

Gustaf Fröding

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Det speglade härliga skatter
av skiftande ljus och färg,
det famnade alltets riken
i ramen av skog och berg.

Skogen