Annabelle

Annabelle, redo i TV-rutan, för att skrämmas.
I filmen "The Conjuring" får vi möta dockan Annabelle. Hon sitter i en glasmonter, bakom lås och daglig kontroll. Men hur var det innan hon hamnade där? Det är filmens kärna.

Berättelsen om "Annabelle" bygger på arkivmaterial och originaldockan finns på ett museum där en präst besöker dockan och välsignar henne regelbundet. I filmen har vi Mia, den gravida frun, som samlar på ovanliga vintagedockor och blir väldigt glad när hon får Annabelle, så tjusig i sin vita bröllopsklänning. En perfekt gåva. Tills något börjar kännas fel...

Om "The Conjuring" var läskig, så var "Annabelle" inte så mycket att hänga i den läskiga granen. Filmen innehåller de vanliga momenten inom skräckisar - som en underlig dam som pysslar med det ockulta, en präst, en kvinna som är mottaglig för det ockulta och samtidigt svag, en man som är överbeskyddande, mörka hallar, blinkande lampor och oväder i en skum plats. På så vis blir filmen mer av en kliché.  Lite av häpp, det var det. 

Själv är jag inne på skräckfilmer som gör att du tror att det är en vanlig thriller, tills du känner att skräcken kryper in under skinnet och kalla kårar hittar din ryggrad. Den spanska filmen "Barnhemmet" är en sådan. Kan även i viss mån placera "The Dark" och "Gone Girl" där, men även "Silent Hill" där även om den innehåller många vanliga skräckmoment.

Men vill man veta vad "Annabelle" hade för sig innan hon hamnade på museum bakom lås och bom, så kan man se denna film, "Annabelle" från 2014.

Tagline: "Before The Conjuring, there was...Annabelle."
Genre: Skräck, Mysterium
Skådespelare: Ward Horton, Annabelle Wallis, Alfre Woodard
Betyg: 5,4 av 10 

Kommentarer

Populära inlägg