Grönsaksbiffar

I vår familj finns det en tonårstjej, som är mycket medveten om hur djuren påverkas vid slakt, hur naturen har många goda källor till mat och hur nyttigt du kan äta ifall du väljer mer vegetariskt till dina måltider. En av dagarna hemma hos min svärmor, så bestämde vi för oss att laga grönsaksbiffar av broccoli och äta detta tillsammans med en salsa, potatis och morötter i ugn.

Du behöver:

Potatis och morötter, skalade och skivade i favoritformen.
Favoritsalsan (burk eller recept)
600 gram broccoli
2 st stora chili, röd, gärna med hetta
4 st ägg
3 dl riven stark ost, efter egen smak (prästost, västerbotten som exempel)
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 knippe gräslök
2 krm svartpeppar
1 st pressad vitlöksklyfta
3 dl majsmjöl
Olja till stekning


Gör så här:

Börja med att skala potatis och morötter. Smörj en långpanna, lägg i potatis och morötter. Salta och peppra, klicka i några matskedar margarin. In i ugnen, 225 grader, runt en 30-40 minuter.
Broccoli på väg att koka upp.
Köper du färsk broccoli, tvätta och skär den i mindre bitar och placera dessa i en stor kastrull. Köper du en påse frysta broccolibuketter, är det bara att hälla påsens innehåll i en stor kastrull. Fyll på vatten, så att buketterna täcks. Lägg i buljongtärningarna, koka upp och låt koka i 5-7 minuter. Häll av buketterna i en durkslag.
Några biffar åkte ner i pannan.
Medan broccolibuketterna rinner av och svalnar, så kan du tvätta och rensa den röda chilin. Hacka den i lagom små bitar. Ha gärna plasthandskar på dig, så du inte gnuggar dig i ansiktet eller att chilin svider på fingrarna. Sedan kan du krama av broccolin på det sista vattnet och placera buketterna i en bunke. Mosa broccolin med en ballongvisp och rör sedan ner den hackade chilin, äggen, osten, svartpeppar, klippta gräslöken, pressade vitlöken och ta en dl i taget av majsmjölen, tills du får en smet som är lite åt det fastare hållet. Kan hända att du får lägga i mer, ifall du inte fick ur allt vatten.
Doften var god. Stek 3 minuter på varje sida.
Lagom färg, guldigt brun.
Ta en klump av smeten och forma en rund biff, gärna större än vanliga biffar. Gör så med hela smeten. Placera biffarna på en tallrik, en skärbräda eller liknande. 
Lite suddig bild, men maten ångade av hetta.
Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Lägg i biffarna i stekpannan och stek dessa i 3 minuter per sida. Servera med direkt med ugnspotatis och morötter och en het tomatsalsa. Det var väldigt gott och även svärmor smaskade i sig mer än vanligt. Själv tyckte jag att det hade behövts lite mer sälta och kanske någon krydda till. Men det är lätt att ordna till nästa gång!

Smaklig måltid.

Kommentarer

Populära inlägg