Solpasta

Mumsig pasta
Här om dagen kom barnen....ungdomarna heter de ju nu, när de blivit så stora, till mig och sa att de ville testa ett nytt recept på något som innehåller soltorkade tomater, basilika, lök och pasta. Vi var hos min svärmor och testade att äta vegetarisk en vecka, så detta recept är ett av de måltider vi hade. Två gånger. Svärmor var alldeles lyrisk och ville ha mer, vilket vi tar som ett bra betyg på matens godhet.

Du behöver, för 4-5 portioner:

500 gr pasta, stora makaroner
2 st gula lökar alt en knippe vårlök
2 st vitlöksklyftor
En hel kruka färsk basilika
En burk soltorkade körsbärstomater
5 dl matlagningsgrädde, den tjockare varianten
70 gram riven parmesan (kan behövas köpas två, alltså 140 gram, ifall du vill ha parmesan vid servering)
Salt
Peppar
Margarin för stekning

Gör så här:

Ta på en stor kastrull med rikligt med vatten och lagom med salt. Koka upp för pastan. När vattnet kokar häller du i pastan och lagar enligt paketet.

Under tiden pastan kokar kan du skala och hacka lök och vitlök. Stek dessa mjukt i margarin i en järngryta. Plocka av alla blad på basilikaplantan och lägg dessa i en bunke tillsammans med de soltorkade tomaterna och även oljan som finns i burken. Rör om, ta en sax och klipp bladen och de soltorkade tomaterna till lagom små bitar. Du kan, om du vill, även köra dessa i en mixer till en lagom grov smet. Rör ner blandningen i järngrytan och blanda väl med löken.

Häll i all matlagningsgrädde och rör om. Låt puttra någon minut. Salta och peppra, smaka av. Upprepa om det behövs. Häll i den rivna parmesanen, spara lite om du vill ha på pasta vid servering alternativt, köp två påsar, ifall du är som jag och min familj - älskar ost.

Låt såsen puttra på låg värme tills pastan blir klar. När pastan är klar, vänder du den ner i grytan och blandar väl. Servera med parmesan och sallad.
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Finsk. Mamma. Gift. Glad. Bokmal. Teologiekandidat. Masterstudent. Filmtokig. Konstnärlig. Allmänt tossig.

Läsa mer?

Skribenten

Skribenten
Gift. Mamma. Full med åsikter. Lagar gärna mat. Läser ofta böcker. Målar då och då. Tar foton på allt och inget. Mitt liv i ett nötskal.

Gustaf Fröding

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Det speglade härliga skatter
av skiftande ljus och färg,
det famnade alltets riken
i ramen av skog och berg.

Skogen