Marinmuseum

Sommaren är på väg att ta slut och första höstmånaden närmar sig. Tjejerna har börjar skolan, den ena fortsätter på sitt gamla ställe med sitt sista år och den andra har börjat inne i stan med sitt första år. Små förändringar som skapar en sorts övergångsrit, från från ett stadium i livet till ett annat.
Utanför Marinmuseum. En lagom perfekt dag, vädermässigt, att ta sig en vända där.
Sista dagarna av sommarlovet, passade vi på att ta oss en vända till Marinmuseum i Karlskrona. Det var gratis inträde och det var det nya med ubåten som lockade. I den rått så nybyggda (2014) ubåtshallen kunde vi som besökare ta del av något som varit förbjudet och stängt - 110 år av ubåtshistoria och en ubåt från kalla kriget.
Neptun, inte vilken ubåt som helst.
Neptun var en hypermodern och avancerad ubåt, som hamnade mitt i ett politiskt och militärt kaos 1981. Det var riktigt intressant att få möjligheten att gå på insidan och få en känsla av det som var vardagsliv och arbetsliv för andra. Det var trångt, högt och tekniskt till max. Det fanns en tid i mitt liv, då jag var mer än intresserad av ett liv i det marina. Det hade varit något, så på ett sätt var det otroligt intressant att se insidan av en ubåt. 
Runt ubåten, i den stora hallen, fanns foton från viktiga händelser längs de 110 åren. Där fanns kända lokala, globala och andra händelser. Det var riktigt trevligt att läsa om både smått och stort. Bilderna uppifrån och ner, vänster till höger:
  • Två tyska soldater visar upp råttorna som dödats under natten i deras läger i skyttegravarna. Året är 1916.
  • Året är 1964 och The Beatles har landat på London Airport.
  • Carin Rosén avslöjar spionen Stig Wennerström, 1963.
  • 1962, fiskförsäljning på Fisktorget i Karlskrona
  • Martin Luther King, medborgarrättskämpe som blev mördad 1968.
  • Örebro Atlet- och Gymnastikförening, 1911.
Ombord på ett fartyg, min favorit.
Tog även en titt i de vanliga delarna av detta museum, bland annat min favorithörna, där man kan se hur livet ombord på ett örlogsskepp kunde vara. Man kan kika in under däck, se hur besättningen levde, få en inblick i sjömännens vardag genom att titta in i tittskåp - vad de hade på sig, hur det kan ha sett ut, vad de åt och drack, vad som hände om någon blev sjuk och hur brott och straff hanterades ombord.

Det var en skön dag i kulturens tecken.

De små bilderna är från ubåtshallen och jag har tagit dessa med min iPhone. Originalen är självklart fotografernas, i dessa fall Faber/Hulton Archive/Getty Images, BLT, Lennart Nilsson/Bonnierarkivet/TT Nyhetsbyrå, New York Daily, Sam Lindskog/Örebro Läns Museum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar