Burgare med halloumi

Mumsigt värre.
Att äta vegetariskt och att använda sin fantasi till att hitta nya rätter, för att göra det enkelt i köket för oss alla, har mer eller mindre blivit en sport. Att göra hamburgare är en sak, som har blivit poppis. Då kan man ha samma ingredienser, till vanliga som till vegetariska varianten - det är bara att byta ut köttfärsen till halloumi.

Halloumi är en ost som traditionellt tillverkas på Cypern av fårmjölk. Idag görs osten även av get- och komjölk. Läs på förpackningen, ifall du vet att du är känslig mot något av mjölksorterna, så att du får rätt ost med dig hem. 

Osten har hög proteinhalt, så den är ypperlig som ersättare för köttet i burgaren. Och bli inte så fundersam över gnisslet och gummiaktigheten i osten, det ska vara så.

För fyra personer behöver du:
4 st hamburgerbröd
4 st skivor halloumi, dela två paket ost i två tjockare bitar
1 dl hamburgerdressing
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk chiliflakes eller liknande
1 st mogen avokado
2 st tomater
2 st hela saltgurkor eller ättiksgurkor
några salladsblad
Gör så här:

Pressa vitlöksklyftan och häll i chilin i en liten bunke, där du har hamburgerdressingen. Blanda väl. Ställ i kylen. 
Skölj några salladsblad. Dela, skopa ur och skiva avokadon i skivor. Skiva gurkan på längden. Skär tomaten och löken i skivor.
Rosta brödet i ugnen, på 175 grader i cirka 5 minuter.
Stek osten på hög värme i olja, på båda sidor tills den fått gyllene fin färg. Har du en grillstekpanna, så använd gärna den, blir så fint med grillränder.
Lägg dressing, sallad, lök, halloumi, tomater, avokado och gurka på brödet.
Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg