Jason Bourne

Skjutglad
När det ges en chans att gå på bio, så är jag med! Medan våra ungdomar gick i Pride paraden i Örebro, så passade vi på - maken och jag - att se den nyaste ”Bourne”. 

En kort resume på de filmer som getts ut innan mellan åren 2002 och 2012, är att de handlar om Jason Bourne, en utbildad yrkesmördare och spion för den amerikanska regeringen. Han hittas utanför Frankrikes kust, livlös, efter ett misslyckat uppdrag. När han vaknar till, minns han inte så mycket av sitt liv. Han börjar söka efter sanningen och på så sätt blir han en måltavla för sin egen chef. Filmerna är baserade på Robert Ludlums böcker.

Jag har läst några åsikter om filmen och jag är glad att jag läste dessa efteråt och inte innan filmen. De flesta kritiker anser att filmen är inget att hänga i granen, oavsett om Matt Damon och regissören är tillbaka. Ifall du hoppas på att få uppleva samma spänning som i de tre första filmerna, så lär du bli besviken. Vissa drog sina åsikter lite längre och ansåg att de ville ut efter en timme och skjuta sig själva efter de två timmarna. Det enda som de tycker höjer filmens värde är att sekvenserna med mest action (likt James Bond, Mission Impossible och Die Hard) är värda att se eftersom dessa inte finns i andra genrer.

Filmen i sig handlar om CIA:s dödligaste agent som kommer fram ur skuggorna för att reda ut sitt förflutna. En f.d CIA-medarbetare och Jason Bournes medhjälpare har fått i uppdrag att hitta hemliga CIA-uppgifter och läcka dessa. CIA-direktören och IT-chefen försöker lokalisera denne medarbetare för att på så vis även hitta Jason Bourne. Typ två flugor i en smäll. En tillgång, ”Asset” ges jobbet att ta ut båda. Tycker att det till en början känns som om man hamnar mitt i händelserna - Bourne slåss, är i Aten, Berlin och gud vet var - utan en riktigt tydlig förklaring varför. Drog han in pengar genom att knocka stora biffar? Troligen. Saknade lite mer av den personliga resa som Bourne gjort och varför han hamnat där han är. Kändes lite som om Matt Damon själv var trött på sin roll som Jason Bourne.  

Men hur som helst, så anser jag att detta var en bra film. Kanske inte lika bra som de första, men ändå en god fortsättning. Anser också att Alicia Vikander gjorde en bra tolkning av sin roll. Min lilla fundering är ifall en SWAT-bil verkligen kan göra det den gjorde i filmen. Var är Mythbusters, när man behöver dom?

Tagline: ”I remember. I remember everything.”
Genre: Action, Thriller
Skådespelare: Matt Damon, Tommy Lee Jones, Alicia Vikander, Vincent Cassel, Julia Stiles
Betyg: 7 av 10
Share:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Om mig

Mitt foto
Finsk. Mamma. Gift. Glad. Bokmal. Teologiekandidat. Masterstudent. Filmtokig. Konstnärlig. Allmänt tossig.

Läsa mer?

Skribenten

Skribenten
Gift. Mamma. Full med åsikter. Lagar gärna mat. Läser ofta böcker. Målar då och då. Tar foton på allt och inget. Mitt liv i ett nötskal.

Gustaf Fröding

Det vackraste tjärnet i skogen
låg ensamt och tyst och klart
och växlade blickar med solen
och drömde så underbart.

Det speglade härliga skatter
av skiftande ljus och färg,
det famnade alltets riken
i ramen av skog och berg.

Skogen