Livet

"Livet måste levas framifrån men kan endast förstås bakifrån."
- Kierkegaard
Soluppgång i morse
Vad är meningen med livet är en populär fråga. Den kanske inte ställs så mycket utåt som inåt - inåt en själv. Vi blickar oftast bakåt i livet och funderar kring hur det kunde bli sådär, hur vi kunde hamna där vi är nu och tänk om man hade gjort på ett annat sätt.

Under dessa tillbakablickar gnager tanken om det verkligen finns en mening med allt som sker i ens liv. Och vi önskar att vi kunde se in i framtiden. Men hur skulle vi leva då, om vi visste vad som skulle ske och kunde förstå allt som händer i livet? Skulle vi då vilja ändra på allt längs med vägen och hur skulle dessa ändringar i så fall påverka livets gång.

Det är nog skönare i så fall att inte veta, lära sig av det gångna och titta framåt. Leva i nuet, helt enkelt. Och vad som gör livet meningsfullt för varje individ är olika. Det finns nog ingen gemensam nämnare, utan flera. Det kan vara små enkla saker som en tekopp i lugn och ro, regndroppar, höra stormen, känna solens strålar, uppleva känslor genom en film eller bok till stora händelser i livet, som gör skillnad som till exempel en hisnande upplevelse med någon nära, att få barn, hitta kärleken…ja, det som många av oss kallar för vardagliga saker och händelser.

Men vad menas med meningsfullt? Är det en känsla av tacksamhet och trygghet i tillvaron? Finns det en likhet med tillfredsställelse? Och vad händer ifall vi är nöjda, söker vi då efter något nytt att bli tacksamma över?

Søren Kierkegaard (1813 - 1855) fördjupade sig i frågan kring hur det är att leva som människa. Vi existerar här och nu - jag i mitt kök och du där i rummet du befinner dig i. Du och jag är resultat av arv och miljö, enligt Kierkegaard och framtiden kan vi välja, till en viss del oberoende av arv och miljö. Han var väldigt intresserad av hur vi som människor relaterar och reflekterar kring livet. Vi drömmer gärna tillbaka, för det var ju bättre förr och så längtar vi tillbaka till de stunder som vi ömt vårdar i vårt minne. Samtidigt hoppas vi på att få uppleva något bättre i framtiden. Bland oss finns det den estetiska människan, dussinmänniskan, modehandlaren, ironikern, den med existentiella behov….

Och vem vi än är av dessa, så skapar vi vår egen sanning. „Subjektiviteten är sanning“ hävdar Kierkegaard.

Att finna meningsfullhet i livet börjar med dig själv. Den tuffaste biten är att kunna acceptera sig själv och ta tid på sig att söka kunskap och utveckling.

Kommentarer

Populära inlägg