FördomarDet är nu ett tag sedan det hände, men för de drabbade är tiden totalt oviktig. För dom är det de djupa såren, som aldrig kommer att läka. Dessa sår kommer endast att svida och saltet som media och de på sociala medier sprider, gör det svårare för de drabbade att läka sina sår.

Det var mitt i sommarens soliga dagar, då nyheterna om en lägenhetsbrand i Gårdsten spreds. En kvinna och tre barn hittades i lägenheten, polisen misstänkte brott. Någon hade mördat familjen, tuttat på för att dölja spåren och grannar var i shock. En man anhölls, pappan i familjen, och genast var allt löst - i sociala medier. Vissa reagerade hårt på tidningarnas rapportering om händelsen, då det kom fram till att det handlade om en familjetragedi. Alla fingrar pekade på mannen, ilskan tog över, vettet gick ur och hårda ord följde. 

Allt handlade om mäns våld mot kvinnor och barn, gamla synsätt, religiösa tankar och annan kultur. Men när sanningen kom fram, vittnen berättade om vad som hänt, så var det många som fick pudla. Den som misstänktes för mord och mordbrand var oskyldig. Det var en helt annan historia som låg bakom - ett skuldberg till bostadsbolaget och hot om avhysning. När detta kom ut, vändes åsikterna lika fort som en vindflöjel i hård vind. Då gick väl pengarna till droger och spel, istället för hyra. 

Det är lätt att peka finger. Det är lätt att ha fördomar. Dessa växer i skuggan av medias hårda ord och alla spekulationer i social media. En utländsk familj i en förfallen förort, där rykten sprider sig som löpeld - det finns ingen chans till rättvis behandling.

Du är dömt utan rättegång. 

Kommentarer

Populära inlägg