Boktips: En syster i mitt hus


Det här är första gången jag läser en bok av Linda Olsson. Hon är jurist och författare, född i Stockholm 1948. Hon har bott i Kenya och en del andra länder, med sin familj, men nu bor hon i Auckland på Nya Zeeland. 

Hon har gett ut några böcker innan denna, En syster i mitt hus, som kom ut 2016. I den lättlästa boken får vi träffa systrarna Maria och Emma. De har växt upp tillsammans med en mamma som utåt visade en fasad av att allt var bra. Innanför väggarna fanns ingen trygghet och ingen kärlek. Systrarna har endast träffats vid större högtider, som födelsedagar och jul, efter att Maria flyttade ut då hon var runt 16 år. Emma, som då var 10 år, blev ensam kvar med sin mamma. 

Mamman gick senare bort och efter begravningen har systrarna inte setts. Det är två år sen sist, när Emma besöker Maria på den spanska kusten. Maria har bott ensam och låter dagarna gå, fyllda med arbete, promenader och vid på takterassen. Systerns besök rubbar rutinerna. Emma ville gärna prata om personliga händelser, om barndomen och hur den tragiska olyckan skapade en kil emellan dom. Maria känner inte att detta gynnar någon av dom och gör allt för att undvika de ämnen som Emma tar upp.

Systrarna är varandras motsatser. I berättelsen kan läsaren tydligt känna skillnaderna och ibland uppstår en frustration, då jag, som läsare, verkligen vill skaka om både Maria och Emma. Men samtidigt känner jag att vi har en uns av både Maria och Emma i oss själva och att vi har mött båda under livets gång. Maria är en bomb, fylld med alla möjliga känslor, redo att exploder vilken sekund som helst - av vilken anledning som helst. Emma i sin tur är rätt bra grå och tråkig.

Boken är ett familjedrama. Svek. Sorg. Hopp och slutligen förlåtelse. Vi formas av vår barndom, av de händelser som sker och allt kan ske. Systrarnas relation är stel och tafatt. I minnet finns systern som inte finns med och mamman som ett mörkt moln. Men vill man, så kan man - göra skillnad. 

Och kanske finns det hopp för Emma och Maria. Boken kan ses som en ögonöppnare för att förstå relationer, men troligen beroende på hur du som läsare ser på relationer, kärlek och livet. 

Kommentarer

Populära inlägg