Boktips: Mirakelverkstaden


Ibland så undrar jag vad det är som gör att en inte kan släppa en bok, utan fortsätter att lyssna eller läsa. För mig är boken "Mirakelverkstaden" av Valérie Tong Cuong en sådan bok. Hade en bild av boken, då jag läst den kortfattade beskrivningen. Brukar inte vilja veta vad en bok eller en film handlar om, det ger en viss spänning i sig att då ta sig an ett kulturellt verk. Samtidigt så är "Mirakelverkstaden" ingen vanlig bok, som har en naturlig början och ett (lyckligt) slut. Det finns något som håller fast dig som läsare/lyssnare.

I boken får vi träffa tre personer, vars liv ligger nära ättestupan. Det finns ingen utväg och endast katastrof kan väntas. Först så har vi en före detta militär, Monsieur Mike, som har deserterat och blivit lämnad av sin flickvän och slutligen hamnar på gatan som hemlös. Den andra personen är Mariette, en lärare i historia och geografi, gift med en politiker och mor till två söner i tonåren. Hon tappar greppet i skolan, ger en elev en örfil och efter börjar verkligheten spinna lika snabbt som pojken föll nerför en trappa. Slutligen har vi osynliga Millie, som plågas av tragiska händelser i barndomen. Efter en brand i hennes hus hamnar hon på sjukhuset och utnyttjar situationen att återskapa sig själv som någon annan.

Jean från Mirakelverkstaden blir den räddande ängeln för dessa tre och där får de tak över huvudet, uppgifter att uppfylla och på så vis utvecklas. Millie, Mariette och Monsieur Mike blir lyckliga, får en mening i livet och känner att det finns hopp. Det blir en omstart och de tre har nog aldrig känt sig så här lyckliga. Jeans livsuppgift har blivit att ge medmänniskan en ny chans.

Medan jag lyssnade på boken, kände jag en gnagande känsla av att något inte stämde. Det är något som är långt ifrån rätt. Vad har Jean för baktankar och vad är Mirakelverkstaden, egentligen? Är detta för bra för att vara sant?

Språket i boken är rakt och farten är rapp. Det finns inga krusiduller och du som läsare/lyssnare får en tankeställare. Moraliska tankar kommer upp - vem hjälper medmänniskan, då allt rasat eller är på väg att rasa? Finns det något som fångar upp en, som Mirakelverkstaden? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar